Workshops Zonnevoedseldroger maken op 24 september

Workshops Zonnevoedseldroger maken op 24 september

Tijdens deze workshop op zondag 24 september leer je om zelf een zonnevoedseldroger te maken. Een zonnevoedseldroger kan gebruikt worden om groente, fruit, paddestoelen en kruiden te drogen.
Voedsel kan daardoor lang bewaard worden zonder dat de smaak en voedingswaarde verloren gaan!

De voordelen van een zonnevoedseldroger
Het drogen met de zon heeft vele voordelen ten opzichte van andere methoden zoals:

  • Minder risico op bederf
  • Sneller
  • Hygiënisch
  • Geen energiekosten
  • Betere kwaliteit

Wel is er natuurlijk zon nodig. De droogtijd in Nederland is op zomerse dagen tussen de 2 en 5 dagen afhankelijk van de efficiëntie van de zonnevoedseldroger en het soort het voedsel.

Hoe werkt de droger?
Het principe is simpel: de hitte van de zon wordt opgevangen en zet een hete luchtstroom opgang die het vocht uit het voedsel meeneemt naar buiten. De hitte van de zon kan worden opgevangen door broeikas-effect te creëren. Een opening van onderen en boven zorgt ervoor dat een hete luchtstroom wordt opgewekt die langs het voedsel gaat.

Een zonnevoedseldroger kan efficiënter gemaakt worden als een mat-zwarte, metalen plaat het zonlicht opvangt. De efficiëntie van de zonnevoedseldroger hangt verder af van:

  • de ventilatie,
  • het absorptie-oppervlak ten opzichte van het droog-oppervlak en
  • de temperatuur van de buitenlucht.

Hoe hoger de temperatuur des te meer vocht er in de lucht kan zitten. Hoe sneller de luchtstroom in de zonnevoedseldroger des te lager de temperatuur is. Er is dus een optimum van de luchtstroom in de droger, afhankelijk van de temperatuur en zonlicht. Daarom kan het handig zijn om de ventilatie bij te kunnen stellen. Bovendien moeten kruiden op lagere temperaturen worden gedroogd dan fruit.

Economisch voordeel
Een gemiddelde koelkast (Label A) gebruikt jaarlijks gemiddeld 331 kWh = 55 euro. Gedroogde groente, fruit en kruiden bewaren kost niks. Een kilo gedroogde appels kost in de winkel al snel 10 euro.

De workshop
Tijdens de workshop gaan we samen onder leiding van Fedde Jorritsma in kleine groepjes werken en elke groepje maakt een eigen zonnevoedseldroger.

Er zullen tijdens de workshops dus een aantal drogers gemaakt worden. Er is de mogelijkheid om eigenaar te worden van een van deze drogers. Je betaalt in dat geval
€ 100 voor de workshop, want je betaalt wat extra voor de materialen van jouw eigen droger.

Afmetingen
De afmetingen van de droger zijn: 50 cm bij 100 cm (plat) en deze droger is in principe geschikt voor het gebruik in een normaal huishouden en deze is ook te vervoeren.

Eigenaar worden
Je kunt bij je aanmelding aangeven of je naast je deelname aan de workshop ook graag eigenaar wilt worden van een van de gemaakte drogers. We hopen dat we zo de precies kunnen voldoen aan de vraag aan een eigen zonnevoedseldroger.

Workshopleider
De workshop wordt gegeven door Fedde Jorritsma van LocalWise. Fedde heeft 6 jaar ervaring in het geven van cursussen over duurzame technologieën die lokaal gemaakt kunnen worden. Vier jaar verbleef hij in Centraal Azië. Daarna is hij op de fiets gestapt en gaf onderweg praktische trainingen aan lokale bevolking in Azië. Zie www.theturningwheel.org.

Voor
Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar

Datum en tijd
De workshop vindt plaats op:

  • Zondag 24 september van 10.00 tot circa 17.00 uur

Locatie
De workshop wordt gegeven aan de Hegedyk 36 in Weidum.
Let op: de workshop is dus niet op de Oerfloed deze keer i.v.m. de stroomvoorziening.

Kosten
De kosten zijn naar keuze:
A € 25 per persoon wanneer je deelneemt aan de workshop of
B € 100 per persoon wanneer je deelneemt aan de workshop + eigenaar wordt van een gemaakte droger.

Lunch
De workshop is inclusief koffie en thee en soep en een broodje.

Informatie en vragen
Voor informatie en vragen kun je contact opnemen met Yvonne Scheper:
yvonnescheper@hetnet.nl of 06 45 925 433

Aanmelden
Meld je aan door een mailtje met je naam en mobiele nummer te sturen aan:
Yvonne Scheper:  yvonnescheper@hetnet.nl
Geef in je mailtje svp als  onderwerp aan: Deelname workshop + keuze A of B

Alvast veel plezier met de workshop!

Wil je een grote droger bouwen?
Er bestaan ook grotere modellen drogers. Een groot model is 60 cm breed en 200 cm hoog. Op de foto hieronder zie je een voorbeeld van zo’n grote droger. Er wordt voor het maken van een grote droger een aparte twee-daagse workshop georganiseerd. Wanneer je belangstelling hebt voor het maken van een eigen grote droger dan kun je dat doorgeven aan Yvonne Scheper met een mailtje met als onderwerp: Interesse twee-daagse workshop Zonnevoedseldroger

3 Reacties