Workshop Leren Lemen En Afwerken 19 t/m 23 september

door 9 september 2015 Geen categorie 4 Reacties

Op de Oerfloed in Leeuwarden is dit jaar een strobalen huis gebouwd. Dit huis gaat gebruikt worden voor workshops en vergaderingen en evenementen van de Leerschool Permacultuur Friesland. Zoals je op de foto hierboven kunt zien, is het al heel ver klaar. Het moet alleen nog mooi afgewerkt worden aan de binnen- en de buitenkant. We willen het huis graag voor de winter klaar hebben en zijn dus blij met meer hulp. Wil jij meehelpen en tegelijk veel leren over de strobalenbouw en het werken met leem? Dan ben je van harte welkom om mee te doen aan de Workshop Leren Lemen En Afwerken in september. We gaan bezig met leem en met het afwerken en versieren van het huis. Doe je mee?

Tom RijvenWorkshopleider: Tom Rijven
De workshop wordt gegeven door strobouwer en expert Tom Rijven. Tom is niet vaak in Nederland en dit is dus een unieke kans om een keer met hem te werken en de kneepjes van het lemen te leren, die je dan later zelf ook kan toepassen. Hij heeft ook een boek geschreven: Entre paille et terre, between earth and straw, een heel gedetailleerd boek over strobouw met voorbeelden van huizen, die hij heeft gebouwd.

Wat gaan we doen en wat gaan we leren?
SAM_9327Er wordt gewerkt aan het strohuis, daar hebben we nu 3 lagen op zitten en samen met Tom gaan we de afwerkingslaag leren maken denk aan kleuren en patronen en glad maken van het leem.
Aan de binnenkant van het strohuis zit er nog maar 1 laag op. Als we genoeg mensen hebben, kunnen we daar ook de tweede en derde laag op doen, zodat je kennis kan maken van alle manieren van lemen, dus van de grove tot de fijne afwerking. Op de foto kan je zien dat het huis omgeven is met rieten matten, dus je staat altijd droog en ook is er al een dak op het huis gemaakt.

Er is elke dag een verrukkulluke maaltijdsoep met groente van de tuin en wel graag zelf brood meenemen! Thee wordt geplukt uit de theetuin en koffie is er ook. En natuurlijk veel gezelligheid.10271384_710894332303937_7775823813070572132_o

Locatie
Proeftuin de Oerfloed, Boksumerdyk 5 in Goutum
(zie de plattegrond)

Datum en tijd
De workshop is dagelijks op 19, 20, 21, 22 en 23 september 2015.
We workshoppen en werken dagelijks van 10 tot ongeveer 16 of 17 uur.

Kosten workshop
Je kunt per dag meedoen voor een prijs die je zelf mag bepalen.
Wanneer je het moeilijk vindt om dat te bepalen dan zijn we blij met een bedrag vanaf bijvoorbeeld € 20 per dag. En als je meer of minder per dag kunt betalen, is dat ook goed. De kosten zijn inclusief koffie en thee en soep.

Informatie en vragen en aanmelden
Je kunt hieronder je aanmelding doorgeven. Zet er svp even bij welke dag of dagen je komt.
Je kunt ook contact opnemen met Martien Wintermans 06 37 35 02 23 voor opgave, vragen of informatie.

Doneren10557045_851595011539794_3478501128992056562_o
Voor het afwerken van het strobalenhuis is naast mankracht ook nog een behoorlijk bedrag aan geld nodig voor de verdere inrichting en de afwerking van het dak. Kun je niet deelnemen aan de workshop maar zou je wel graag willen bijdragen in de vorm van een donatie dan is dat zeer van harte welkom. Graag even mailen naar: info@leerschoolvoorpermacultuur.nl
Alvast hartelijk dank!

De Oerfloed
De Oerfloed is de ‘proeftuin’ van de Leerschool Permacultuur Friesland. Het voormalige maisland pachten we sinds januari 2012 van de gemeente. Het is bijna 1,6 hectare groot. We willen dit land om toveren tot een eetbaar speellandschap en het is ons open leslokaal voor de Leerschool. Het is een plek die mensen met elkaar verbindt, inspireert en die is opgezet vanuit co-creatie. De kracht zit in de mensen die het vormen. Een ieder komt, samen met anderen vanuit zijn eigen passie ,werken aan de ontwikkeling van het terrein (het liefst met gesloten beurs). Mensen kunnen er gewoon tijd doorbrengen en genieten, groentes verbouwen, kruiden plukken, leren van de natuur en ecologisch bouwen. De tuin is van en voor iedereen. Bekijk hier het filmpje over De Oerfloed

4 Reacties

 • cobie van der harst schreef:

  Datum van de workshop is veranderd, we werken i.p.v. 24 en 25 september, nu 22 en 23 september!

 • Grietje van der molen schreef:

  Correctie!
  Beste mensen, de dagen van de workshop zijn nu dinsdag 22 en woensdag 23 ipv 24 en 25!
  Er kunnen nog steeds mensen meedoen, het is heel gezellig en mooi om te doen! Vanaf 10 uur ben je van harte welkom!
  Grietje van de leerschool Permacultuur Friesland.

 • Patricia Jansen schreef:

  Ja, ik wil graag op 19-20 september komen.
  Ik kan nu niet bellen, maar pas veel later en dan zit het al weer vol….