Verslag Zadenmarkt Leeuwarden en meer

Op 5 maart stond de Leerschool Permacultuur stil bij het belang van zaden in de wereld. Samen met het Noordelijk Zadennetwerk organiseerden we de Zadenmarkt in Neushoorn waar ongeveer 350 mensen op af kwamen. De mensen konden kennis maken met groene groeperingen en bedrijfjes die zich bewust zijn van het belang van de genetische diversiteit van onze zaden. Immers hoe groter de diversiteit, hoe groter het aanbod in genen en dus ook in voeding. Vele (oude) rassen hebben nog de eigenschappen die van groot belang zijn bij ziektebescherming en klimaatverandering. Met het in handen komen van onze zaden (genetische diversiteit) bij grote multinationals, hebben we onze voedselsoevereiniteit op het spel gezet. Boeren zijn afhankelijk geworden van deze multinationals. En ook wij als burger… Het is nu aan de multinationals wat er geteeld wordt door de boeren. Zo liggen in de supermarkt niet 20 soorten wortelen in al haar diverse kleuren, maar is er slechts 1, 2 of heel misschien 3 soorten voor handen.
Op de Zadenmarkt kon men dan ook te kust en te keur aan zaden komen van grote diversiteit. Vele zaden waren gratis mee te nemen om vooral te komen tot grote verspreiding. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt. Maar ook lezingen/presentaties over rassen, peulvruchten en permacultuur waren te beluisteren. In 2018 willen we opnieuw een zadenbeurs organiseren. Maar dit keer de Landelijke Zadenbeurs van Reclaim the Seeds. We hopen jullie dan daar ook te treffen, want onze vrijheid is wel degelijk in gevaar indien we niet meer zelf over onze zaden mogen beschikken. Vendana Shova, voorvechtster van vrijheid uit India heeft hier een prachtig boek over  geschreven: ‘Earth Democracy’.

Een citaat van Vendana Shiva:
‘If they control seeds, they control food. They know it, it’s strategic. It’s more powerful than bombs, it’s more powerful than guns. This is the best way to control the populations of the world.’
~Irma Abelskamp~