Verslag European Permaculture Conference and Convergence 2015

ipcukIn september vond de Internationale Permacultuur Conferentie en Convergentie (IPC) plaats in de UK. Dit was voor mij dé kans om vele internationale permaculturisten te ontmoeten uit de gehele wereld en kennis te delen met elkaar. En ik moet zeggen, het was een top-ervaring.
Voor mij is de UK bereisbaar, want vliegen doe ik niet en te lang reizen is ook niet mijn hobby. En de eens in de 2 jaar gehouden IPC is meestal op continenten waar ik dus niet kom.

De Conferentie in London-city was twee dagen boordevol presentaties, casestudy’s, interactieve workshops, academische papers, nieuwe films, tentoonstellingen, de lancering van boeken, muziek, en kunstpresentaties van mensen die allemaal geraakt zijn door Permacultuur. Een beweging die enorm groeiende is in de wereld. En dat is niet zomaar! Permacultuur biedt zoveel creatieve en eenvoudige oplossingen voor immense problemen waar we voor staan. Zodra je begrip krijgt van wat permacultuur inhoudt, dan raakt je dat. De Conferentie werd bezocht door zo’n 400 mensen en na 2 dagen informatie slurpen was ik wel toe aan een tripje cultuur in de stad. Samen met Jelke heerlijk genoten van London.
foto 3 foto 2
De Convergencie werd gehouden in Gilwell Park, even buiten London. Dit terrein is van de internationale scoutingbeweging. De Convergentie was een unieke bijeenkomst waar vele inspirerende permacultuur-ontwerpers en beoefenaars van over de hele wereld elkaar ontmoeten en workshops gaven. Er kwamen meer dan 500 deelnemers uit meer dan 60 landen bij elkaar om ervaringen en kennis te delen. Vijf dagen lang werden er workshops gegeven op allerhande gebieden zoals: klimaatverandering, verhalen vanuit de hele wereld, praktische ecologie, op sociaal en persoonlijk vlak (zone 0), de samenleving en economie, educatie, research en theorie. Ook was de Gaya university aanwezig, werden er films vertoond, behaalden mensen hun designdiploma, kon er geoefend worden met praktijk en was er een speciale gezondheids- en kidsafdeling. Al met al te veel om alles te doen. De keuze was enorm.

De komende IPC, over 2 jaar, zal in India gehouden worden en daarna in Argentinië. De Europese Permacultuur Convergentie is een vijfdaags evenement en zal komende zomer in Italië gehouden worden. Hier komen dan de Europese permaculturisten bijeen, maar ook wel van verder weg. In 2018 is het de bedoeling dat Friesland de eer krijgt. Dan hopen we hier 300 tot 400 permaculturisten uit Europa te mogen ontvangen. Beide evenementen, de Internationale en Europese, zijn fantastische ervaringen om mee te maken. Wees er bij de volgende keer!

One Comment

  • Leo de Groot schreef:

    Mooi verslag Irma. Fantastisch als in 2018 de Europesche Permacultuur Convergentie in Nederland plaats kan vinden. Dat zal de permacultuur gemeenschap in Nederland een busch kunnen geven. Hopelijk is dan ook het Vlaams-Nederlandse netwerk meer ontwikkeld en kan het met een flink team aangepakt worden.