Scrumboard ingericht in de tunnelkas

Scrumboard ingericht in de tunnelkas

Vandaag hebben Nienke en Marit het bord in de tunnelkas van de Oerfloed ingericht als zogeheten Scrumbord. Een scrumbord is een planningsbord voor de activiteiten in de onze tuin.

Experiment
Nienke is ook vrijwilliger bij Dekemastate in Jelsum. Daar zag ze dat ze voor de planning van hun tuin met een scrumboard werken. Het leek Nienke een goed idee om op de Oerfloed ook met zo’n bord te werken omdat het heel overzichtelijk is. We hebben het scrumboard tijdens de jaarvergadering toegelicht en uitgelegd en besloten om er ook mee te gaan werken als een soort van experiment. We nemen de indeling van het bord over van Dekemastate. Hartelijk dank.

Uitleg
Als je op de Oerfloed komt en je hebt zin om iets te gaan doen, dan kun je op het bord kijken. In de eerste drie kolommen zie je de dingen die ‘moeten’ of mogen gebeuren. Je kunt uit een van deze kolommen een activiteit kiezen:
– Kolom Graag vandaag: activiteiten die liefst vandaag mogen worden uitgevoerd

– Nog doen: activiteiten die nog gedaan moeten worden
– Altijd wel nodig: activiteiten die altijd wel nodig zijn. 

Als je een kaartje hebt gekozen, dan hang je jouw kaartje in de vierde kolom: Bezig.
En als je je activiteit klaar hebt, dan hang je die in de vijfde kolom: Klaar. Zo bewegen de kaartjes van links naar rechts op het bord. Dat is hieronder met pijltjes aangegeven.


Nog niet klaar
Het kan ook zijn dat je een deel van de activiteit hebt afgemaakt en nog niet alles. Dat kun je op het kaartje schrijven en dan kun je het kaartje terugplaatsen in de eerste drie kolommen. Iemand anders kan dan verder met het kaartje aan de slag.

Kleuren van de magneten
We hebben drie kleuren magneten voor het bord:
Rode magneet: voor activiteit met hoge prioriteit

Blauwe magneet: voor activiteit met normale prioriteit
Groene magneet: voor activiteit met lage prioriteit

 

Zelf een activiteit opvoeren
Als je een nieuwe activiteit bedenkt, dan kun je daar een kaartje van maken. Probeer de activiteit zo duidelijk mogelijk te omschrijven, zodat het voor een ander duidelijk is wat de bedoeling is. Plaats desnoods je naam en telefoonnummer erbij voor meer informatie.

Doel van het bord
We hopen dat dit bord meer duidelijkheid en overzicht geeft van alle activiteiten. En dat het mensen uitnodigt om aan de slag te gaan. En het geeft ook voldoening om acties aan te merken als: klaar! We houden je op de hoogte van het experiment.

Hier zie je nog even het bord zoals het eerst uitzag en zodat het er nu uitziet.

 

 

De boodschap van Douwe van Randen laten we nog even op het bord staan ter herinnering aan hem.

Tekst van Douwe op het bord in de tunnelkas ter herinnering aan een fijn moment

Trello
Lijkt het je handig om ook met zo’n bord te werken, dan kun je dat natuurlijk doen op je whitebord, muur of deur. En je kunt ook het gratis programma Trello gebruiken op je laptop en mobiel. Met Trello maak je een digitaal scrumboard: www.trello.com Op Trello kun je je eigen projecten beheren en ook samenwerken met anderen, heel handig dus.