In den beginne...

Zo zag de Oerfloed eruit in 2012

Bijenhart

Het bijenhart op de oerfloed

De kruidenspiraal

hier in opbouw

Kinderfeestje

Tijdens de internationale modderdag

1
1

De Oerfloed

De Oerfloed aan de Boskumerdyk 5a in Leeuwarden is de proeftuin van Stichting Permacultuur Friesland.

Het voormalige maïsland pachten we sinds januari 2012 van de gemeente. Het is 1,6 hectare groot.
Sindsdien zijn we bezig dit land om te toveren tot een eetbaar landschap en gebruiken we het als een open leslokaal.

In den beginne …
Door met elkaar te dromen is er een beeld ontstaan van de tuin, die toen nog maïsveld was. De contouren zijn aan de hand van deze dromen aangelegd. Er zijn vijvers met flauwe oevers en meanderende sloten gegraven en er is de eerste aanzet voor de buitenheuvels gegeven.

Begin 2012 kreeg het bijenhart vorm. Een prachtig bloemenveld in de vorm van een hart speciaal voor de bijen. In 2013 is de bijenstal geplaatst en sindsdien genieten we volop van de bijenvolken die hier wonen en van de talrijke nieuwe zwermen in het voorjaar.

Vanaf het voorjaar 2013 hebben we een tunnelkas. Deze wordt als huiskamer en vergaderruimte gebruikt en natuurlijk voor de opkweek van planten. Dat jaar stond er ook een zelfgemaakte tipi op het tipi-veld en een yurt in de hoek van de langslopende weg. De yurt is de hele zomer bewoond geweest.

Er zijn tijdens de werkdagen groentecirkels, kruidenspiralen, een prachtige bessenspiraal en een insectenhotel gecreëerd.

In 2014 kregen de kinderfeestjes meer vorm en deden we voor het eerst mee aan de internationale modderdag voor kinderen. Ook deden we mee aan de dag van de duurzaamheid en hebben een gezellige burendag gehad met als resultaat de bouw van een prachtige picknicktafel. Tijdens de natuurwerkdag in november zijn we begonnen om een informatieve entree te maken voor bezoekers en passanten van de Oerfloed.

2015 is feestelijk begonnen met de onthulling van het prachtige informatiebord tijdens NL-doet door wethouder Isabelle Diks.

Momenteel zijn we druk met de bouw van een strobalen unit bezig. Dit is een vaste ruimte die ondermeer gebruikt gaat worden als leslokaal en als theehuis.

En er is een prachtige tuin aangelegd met bijzondere, wilde theeplanten.

Een belangrijk onderdeel van permacultuur is dat je de bodem blijvend verbetert. De grond was hier eerst dichtgeslibd; er was geen goede afwatering en weinig leven in de grond. Nu zie je een veelheid aan soorten distels, weegbree, hondsdraf, zilverschoon, glidkruid en verschillende grassen. De grond is op veel plekken doorlaatbaar geworden, het grondwaterpeil is een halve meter gezakt. Zelfs bij erg nat weer is de Oerfloed begaanbaar.

Struiken komen spontaan op zoals kornoelje, vlier en wilgenroosje. De eerste paddenstoelen verschijnen waaraan je kunt zien dat het bodemleven weer geactiveerd is. Door de toename van planten en wormen, insecten en muizen foerageren hier ook weidevogels met jongen op de Oerfloed. Naast diverse vogels en trekvogels waaronder de blauwborst, tapuit, distelvink en vele roofvogels, wonen er ook hermelijnen, bunzingen, egels en hazen. Meer biodiversiteit maakt de Oerfloed tot een prachtige plek, waar altijd weer iets te beleven valt.

Kom je ook?
Er wordt volop genoten op de Oerfloed, van de natuur en van elkaar. Het is iedere keer weer een feest om er te zijn. En jij bent ook van harte welkom!

Rechts van de ingang staat een bord met informatie over de Oerfloed. En ook in de tuin staan her en der bordjes om je te informeren.

En elke donderdag zijn er mensen aanwezig om je meer te vertellen over de tuin. Je kunt ook bellen om een afspraak te maken voor een andere dag of voor het boeken van een rondleiding: Irma Abelskamp 06-26934356.

Ook kun je meedoen aan een van de activiteiten zoals rondleidingen en werkdagen.

Op de Oerfloed worden bijen gehouden. Als je daar gevoelig of allergisch voor bent, is dat handig om te weten en daar rekening mee te houden. Het betreden van de tuin is voor iedereen voor eigen risico.

Zo was het eerst

Zo was het eerst


Leertuin de Oerfloed

Zo is het nu


Bijenhart

Bijenhart


Samenwerken


Kindermiddag


Onthulling informatiebord

Onthulling informatiebord


11666186_773779539409407_3295428239099247412_n

Start theetuin


SAM_9431

Bouw van strobalen unit


Gezellige burendag

Nationale burendag


Bezoek blauwborstje

Bezoek blauwborstje


12052426_711161742249397_2030847246924766737_o

Brei&haak Café